středa 26. října 2016

Za historií Estonské republiky


V České republice známe mnoho skanzenů, kde si můžeme zajít a prohlédnout si, jak vypadal život před několika stovkami let. I v Estonsku se můžete vydat na cestu časem, stačí nasednout na městský autobus a dojedete do obrovského areálu plného dřevěných domků, jezírek a parků. Když se podíváte na stránky Open Air Museum of Estonia, pak zde naleznete různé doprovodné programy. My jsme vyrazily zrovna v den trhů s pravým estonským chlebem.


Když jsme procházely kolem všech těch voňavých stánků, prodejci nám nabízeli k ochutnání z chleba, sýrů či čokolády. Byly zde stánky s oblečením, suvenýry či hračkami. A když jsme se všemi těmi barvami a vůněmi protlačily, pak jsme byly opravdu na venkově (uprostřed hlavního města). Mnoho zaměstnanců nosilo prostý venkovský šat a hrála tady kapela, kterou bych přirovnala k české dechovce. Pobíhaly tady volně kozy a návštěvníky tahaly na vozíku koně.


K vidění toho bylo hodně, jedná se o opravdu velký areál. Takže kostel, škola, mlýny, požární stanice či obchod. Navíc se snažili v každém domě mít zaměstnance, který předváděl něco z tradičního řemesla. Ve stáji byli dva pánové, kteří mlátili pšenici. V obchodě dvě paní, které vám mohly prodat nějaký produkt s designem této doby.


Nejvíce se mi líbilo, že jste mohli vejít do jednotlivých domů a vše si prohlédnout. Čekali na nás jednotliví „obyvatelé“ domečků a utlukli nám máslo, které jsme si mohli dát společně s estonským tradičním chlebem. Či napekli placky nebo přichystali škvarkovou pomazánku. Při vstupu dovnitř jste si museli sundat boty nebo nasadit návleky, takže na vás dýchla domácí atmosféra.


V celém areálu se nachází různé druhy domů. Jak ty úplně základní dřevěné s muškáty na oknech, tak potom i z hezky vyhoblovaných prken, kde už jste mohli nalézt rádio a kamennou pec. Nacházeli se zde i exponáty zaměřené na různou tématiku, takže v jednom domečku byla zobrazena svatba a svatební tabule. Figuríny byly oblečeny do svatebních obleků.



Na dvoře jsme narazily na tradiční estonskou houpačku, jeden ze symbolů Estonska. Okamžitě jsme ji musely vyzkoušet.

Žádné komentáře:

Okomentovat