pátek 11. listopadu 2016

Když chcete v Estonsku za exotikou, vyrazíte na kopec


Když jsem přijela do Tallinnu, všichni ostatní Erasmáci si tady povídali o výletě do Rummu. Co bylo na tom tak zvláštního? Po krátkém googlení se mi objevilo spojení „underground prison“. Jedná se totiž o věznici, která sice nebyla postavená pod vodou, ale kterou voda zatopila.


V blízkosti se tady totiž nachází lom, kde nejspíše nakopali spodní vodu, ta pak zatopila celé údolí i se spodními patry věznice. Vězni pak museli být v rámci bezpečí evakuování a místo zůstalo opuštěné na pospas vandalům a milovníkům tajemných míst.

Když zde dorazíte, jako první spatříte příkrý vysoký svah pískovcového původu. Vypadá to naprosto děsivé, protože boční strany svahu jsou vybroušené vodou do ostrých hran.


Po krátkém výšlapu se vám před očima rozline nádherná krajina jakby nikde nekončících lesů. My jsme tam vyrazily na podzim, takže stromy byly nádherně zbarvené. Při pohledu dolů se vám možná trochu zamotá hlava a vyrosí slzička potu na čele, ale nemůžete nezírat.

Pod vámi se totiž rozprostírá tajuplný úkaz. Komplex věznice, který je opuštěný a hrozivý. Jeho jedna část ční z vody, jak ruka tonoucího. Bez oken, jen tak stojí v průzračné a neuvěřitelně čisté vodě. Nádherná kombinace staré šedi a blankytu. Tady vyhrála příroda nad člověkem.


Když v letních dnech zasvítí slunce, hladina je až nepřirozeně modrá. Když obejdete svah a vydáte se na procházku kolem hladiny, pak zjistíte proč. Můžete totiž vidět až na úplné dno. Koupání je tady dovoleno a navíc zde potkáte mnoho potápěčů, kteří se vydají do zatopené části věznice.

Zbylý komplex budov můžete navštívit, je zde ale mnoho ostnatého drátu a na obdiv pouze zašlé graffitti.

Nikdy jsem neviděla místo jako věznici v Rummu. Určitě zato stojí, abyste se

Žádné komentáře:

Okomentovat