středa 31. srpna 2016

V kůži Estonce


Estonci mají jednu velkou výhodu - jsou to Estonci. Pokud máte totiž estonskou občanku, jste tady pánem.

Estonci jsou s technikou někde jinde, ale nechlubí se tím. Veškerá veřejná doprava je pro Estonce zdarma, to znamená, že město je velice čisté, neboť hodně lidí využívá právě tohoto privilegia a jezdí hromadnou dopravou.

Z pohledu studenta je tato karta obrovskou výhodou. A to jsme poznala právě v knihovně. V knihovně Tallinnské univerzity se totiž nachází samoobslužné zařízení, přes které si můžete sami půjčit knihy bez přítomnosti knihovnice. Knihy dáte na takový tác a zkontrolujete si na monitoru počet půjčovaných kusů knih. Pokud je vše v pořádku, načtete si jenom svoji občanku. S vracením knih je to podobné jak v České republice. Buď knihy vrátíte knihovnici, nebo je vhodíte do boxu.


Tallinnská univerzita a následně i akademická knihovna této univerzity poskytuje mnoho míst pro studenty, kde se můžou soustředit na studium. Nabízí prázdné místnosti, kde je pouze počítač. Tam si zalezete a nerušeně se učíte. Jsou zde i místnosti vyhrazené pro skupinové práce. A pokud se obáváte, že místo bude zabrané, uděláte si prostě jen dopředu rezervaci přes stránky školy.

A teď zpět k těm výhodám. Určitě víte, že každá knihovna je otevřená jen v určité hodiny. To je stejné i zde. Ale pokud nestíháte se studiem a nechcete nikoho na koleji rušit, pak můžete vytáhnout občanku a klidně v noci si jí otevřít dveře do studovny, kde máte k dispozici počítač plný e-materiálů.

Jo, to je všechno moc pěkné, ale je to jenom pro Estonce a já z toho nic nebudu mít…

To se pěkně mýlíte. Když přijedete do Estonska máte k dispozici celých 30 dní na rozkoukání. K těmto 30 dnům nepotřebujete žádné oprávnění a nikdo nemá právo se vás ptát, co v Estonsku děláte. Pak je třeba si ale vyrobit průkaz a zaregistrovat se jako dočasný občan Estonské republiky.

Jako první krok k získání této kouzelné kartičky musíte zaregistrovat své bydliště. A to přesně na adrese Pärnu mnt 9, pokud by jsteto opravdu potřebovali.

Dále si zajděte na policejní stanici, nekecám! O průkaz si zde můžete zažádat na dvou místech, já jsem šla na stanici P. Pinna 4, kde mám jenom kladné zkušenosti. Nepotřebujete na průkaz ani fotku. Jsou tady totiž super foto budky, kde se vyfotíte, zvolíte si, jakou fotku chcete a to vše bez poplatků.

Pak si vezmete čekací lístek. S výběrem vám pomůže policistka, která je na informacích a pak už jen čekáte. Stačí jim jenom vysvětlit, co potřebujete a oni už tyto situace moc dobře znají. Jen odpovídáte na otázky a nakonec zacvakáte 25 euro. No a zase hezky čekáte asi 2 týdny.

Ale stojí to za to ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat