středa 31. srpna 2016

Tallinnská univerzita a můj názor


Univerzita v Tallinnu byla založená teprve v roce 2005, jedná se tudíž o mladou univerzitu, ale její kořeny sahají do hlubší minulosti. To se totiž scházeli intelektuálové a prohlubovali své znalosti různými semináři a kurzy.

A jak si myslíte, že může tak mladá univerzita vypadat? Jednoznačně vám vyrazí dech. Je to neuvěřitelně dynamické místo. Celý kampus se skládá asi z pěti budov. Každá je pojmenována latinsky a reprezentuje jinou fakultu. Celá univerzita je zaměřená na přírodní vědy, sociologii, humanitní vědy, režisérství a jiné zajímavé obory.

Škola má ve svém areálu vlastní kino, několik kaváren, studovny, počítačové místnosti, obchod se suvenýry, několik kantýn, automatů na kávu a takhle bych mohla pokračovat dále. Každá posluchárna je pěkně vybavená, většinou je opatřená i mikrofonem s audiosystémem, pokud se jedná o větší místnost, ale většinou jich není zapotřebí, pokud není sál plný, neboť akustika zde je výborná.

Momentálně nemůžu hodnotit kvalitu výuky, ale pro mezinárodní studenty je zde organizováno mnoho aktivit, dostali jsme hned první den balíček, který obsahoval dvě mapy, diář, reflexní kolečko (abychom se vyhnuli pokutám) a potom i návod na přežití v Estonsku.

První týden se studenti přijíždějící na Erasmus neučí, zúčastní se totiž orientačního týdne, mají čas si město projít, prohlédnout a vyřídit si všechny potřebné formality. Když něco nevíte, jsou všichni ochotní vám pomoci nebo se jednoduše zeptáte svého tutora.

Tak a teď jedno po druhém. Do všech budov se dá projít suchou nohou. Jsou uspořádány do jednoho velkého kruhu a vesměs mají 4 patra. Budovy jsou hodně světlé, některé učebny jsou prosklené a vše dozdobeno vkusnými plastikami.

Úžasným místem je studovna, která poskytuje mnoho soukromí pro studium, přístup k internetu i půjčování knih. Součástí celé instituce je i akademická knihovna, která se nachází v centru města. Má tři patra, první je zaměřeno na sociologii, druhé na humanitní vědy a třetí na přírodní vědy - stejné uspořádání jako ve studovně. I zde se nacházejí prostory, kde si zaručeně najdete soukromí.

Studenti mohou volně využívat i tělocvičnu, pokud tam tedy neprobíhá výuka.

Když se procházíte tímto areálem, dostáváte stále větší chuť hltat všechny ty informace, které univerzita nabízí. Už jen to, že jste ve styku se studenty z různých konců světa a každý z nich vám může poskytnout jiný druh informací je něčím fascinující.

Jenom běžným pokecem se dozvídáte mnoho nového. Každým dnem stráveným ve společnosti těchto lidí víte stále více o této kultuře a uplatňujete mezinárodní komunikaci.

A pokud máte strach právě z této komunikace, tak jako jsem měla já, pak je Erasmus pro vás vhodným místem. A zvláště pak Estonsko. Lidi zde jsou strašně milí a ochotní vám kdykoli pomoci a poradit. Tady u Baltského moře se vyloženě mísí ruská, estonská a finská entita. A to vše okoření hrstka mezinárodních studentů a turistů.

Ale to už jsem trochu zabočila.

V České republice bych Tallinnskou univerzitu možná trochu srovnala s univerzitou Palackého v Olomouci, která byla pěkně rekonstruována. Jenže v České republice je stále většina univerzit rozdělená na fakulty, které jsou potom rozhozené všude po městě. Má to sice svoji logiku, ale styk se studenty jiných oborů vám opět trochu rozšíří obzory, proč se tomu tedy stranit?

Žádné komentáře:

Okomentovat