sobota 3. září 2016

Přístav



Naše kolej se nachází jen několik desítek metrů od Tallinnského přístaviště. Právě z chodby naší koleje se nám skýtá úžasný pohled na kotvící lodě. Orávě odtud vyplouvá trajekt do Helsinek, cesta tam zabere asi jenom dvě hodiny, můžete si na noc pronajmout kajutu a ráno se vydat na toulky městem. Jedna cesta vás vyjde zhruba na 21 euro bez kajuty. Takové výhody si dopřává Finská spolubydlící a dojíždí na víkendy domů, byť je studentkou na výměnném pobytu.


Okolí přístavu se hemží mnoha prodejnami alkoholu. Byť se to možná nezdá, má to velkou spojitost právě s tímto přístavištěm. Severští sousedé mají totiž ve Finsku vysoké daně na alkohol i cigarety. Proto je pro Finy výhodnější zajet si trajektem nakoupit, zvlášť když je čeká nějaká významná událost v rodině či oslava. V těchto místech pak můžete potkat lidi obtěžkané cinkajícími taškami mířící si to směr loď. Samotné prodejny alkoholu jsou na tom tak výdělečné, že se snaží nabídnou svému zákazníkovi cokoli, jen aby se zase jednou přes moře pustil zrovna k nim. Tyto obchůdky plné různých láhvi více připomínají menší supermarkety. Vezmete si vozíček a hurá na rodinný nákup.


V kotvišti pak můžete narazit na záchranné čluny, soukromé jachty či staré lodi, ze kterých jsou restaurace nebo muzea.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXA7ra-67sgbqmzMeZVknowor_qJUe94r6-OfeSoPF2X8pRpwXyRe1ylDngvQ8i9wCaBolAvNfncpaMYl71lvwnHXc2y6AEL_NWqNpZUQk5PUVW7dLcQH4y5BSUIO2UmegTxR2wDN2vYQb/s320/WP_20160830_049.jpg       https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghtzEm7x8o2ep1-MsYTHbA-VIN-IZ6cwIetnIpuhaAGz6uu0kxzHJHwKIRrndQFicxIp5-G327HIK2QvgsvbNYxChjE1RRNTZnNCUzxKfaJJKekQQ3Clt6cpVKF9Gqy0EVuTfRp8ShdY-r/s1600/WP_20160830_054.jpg


Nejskloňovanějším názvem pláže, a že se to Estoncům skloňuje, když mají celkem 14 pádů, je Pirita. Jedná se o nejdelší neporušenou pláž Tallinnu. Je zde po celé její délce vybudovaný chodník, který je v noci osvětlený a jde krásně vidět z vyhlídky starého města. Bylo mi řečeno, že Pirita je jediné místo v Estonsku, ze kterého můžete vidět polární záře. Stačí se přidat ke skupině na Facebooku a ti vás budou informovat zhruba dvě hodiny předtím, než se tento přírodní úkaz předvede právě v hlavním městě Estonska.






Žádné komentáře:

Okomentovat